figyelemzavar kezelés

Tippek a figyelemzavar kezelésére szülőknek

Egy figyelemzavaros vagy hiperaktív gyermekkel együtt élni megterhelő feladat, ám szerencsére van segítség a szülők számára, hiszen a korai fejlesztés sokat javíthat a kicsi viselkedésén. Ha támogatjuk abban, hogy teljesíteni tudja a mindennapi kihívásokat, kordában tartani túltengő energiáját, és azt pozitív tevékenységekre fordítani, ő is sikeresebb lesz az életben, és a mi napjaink is nyugodtabbá válnak.

A figyelemzavar okozta nehézségek

A figyelemzavaros gyerek folyton nyugtalan, izeg-mozog, nem tud a tanulásra koncentrálni, a monoton feladatok idegesítik, és sokat beszél.
Természetes, ha másokat és a szülőt is idegesíti a viselkedése, de fontos figyelembe vennünk, hogy nem szándékosan csinálja.
A figyelemzavarban szenvedő gyerek igenis szeretne rendet csinálni a szobájában, el akarja készíteni a házi feladatát, és szeretne csendben ülni, csak nem tudja, hogyan kell.

Korai fejlesztéssel a figyelemzavar ellen!

 • Maradjon pozitív!Szülőként mi szolgálunk példával a gyermek előtt. Ha mi magunk is nyugodtak és testileg-lelkileg egészségesek vagyunk, pozitívan befolyásolhatjuk a gyermek állapotát.Ez sok türelmet igényel, de megéri.Ha a gyermek olyasmit művel, ami idegesít, vagy sokadszorra sem hajlandó megcsinálni, amit mondunk neki, emlékeztessük rá magunkat, hogy egy rajta kívül álló okból teszi.
 • Kérjen segítséget!Ha figyelemzavaros gyereket nevel, legyen tisztában vele, hogy ezt nem kell egyedül végeznie.
  Beszéljen a gyermek orvosával, pszichológusával és tanáraival.
  Csatlakozzon valamilyen helyi csoporthoz, ahol találkozhat hasonló cipőben járó szülőkkel, akik megoszthatják önnel a tapasztalataikat és tippjeiket.
 • Kapcsolódjon ki!Időnként önre is ráfér egy kis pihenés még akkor is, ha gyermeke nem figyelemzavaros, hát még, ha ebben a viselkedési zavarban szenved.
  Kérjen meg valakit, hogy vigyázzon a gyerekre (például egy másik figyelemzavaros gyerek édesanyját), és pihenjen egy pár órát: feküdjön le, nézzen meg egy filmet, tegyen fel egy nyugtató arcpakolást vagy relaxáljon.
  Kipihenten, nyugodtan sokkal hatékonyabban végezheti gyermeke fejlesztését is.