serdülő hiperaktív gyerek nevelése kihívásokkal teli

Tanácsok hiperaktív serdülők szülei részére 2.

Ranschburg Jenő: Nyugtalan gyerekek Hiperaktivitás és agresszió a serdülőkorban könyv alapján kezdtünk bele egy sorozatba, amelyek a könyv megállapításait  egészítjük ki saját gondolatokkal, és a hiperaktív, impulzív gyermekekkel való foglalkozásokon szerzett  személyes tapasztalatok alapján.

Hogy serdülő hiperaktív gyermekeikkel jobban kijöjjenek, és a serdülő fiatalt is az önálló, felnőtt életvitel felé tudják terelgetni 8 pontos ajánlásokat 2-2 részes cikkekben közöljük.

Előző cikkünket folytatjuk:

 1. Legyenek megkérdőjelezhetetlen, alapvető szabályok!

  A család működéséhez fontosak a szabályok, és jó, ha rugalmasak.
  Azonban fontos, hogy legyen pár olyan  szabály (tényleg nem sok!), amik nem megkérdőjelezhetőek.
  Ilyenek azok:

  • a család által képviselt alapértékek
  • civilizált együttélés szabályai

  amik életkortól függetlenül elvárhatók.

 2. Az összes többi szabály alku tárgya lehet

  A gyerekekre, de főként a serdülőkre igaz, hogy olyan szabályokhoz szívesebben alkalmazkodnak, amelyek létrehozásában ők is részt vettek.
  Az alkudozás lehetőséget ad arra, hogy a serdülő felelősséget vállaljon a szabályrendszer alakításában, személyessé váljon számára a rendszer, és probléma-megoldási kapacitását is növeli, hiszen újabb és újabb ötleteken kell törnie a fejét, módosító javaslatokat tehet.

  Érdemes ebben is a fokozatosságot követni: egy kisiskolás gyerek kevésbé szólhat bele a szabályokba, mint egy serdülő, mondhatni egyre nagyobb súllyal vehet részt a döntéshozatalban a felnőtté válás felé haladva.

Folytatjuk.

Standovár Sára írása

Javasoljuk korábbi cikkeinket is hasonló témában.