ADHD, gének, erőszak

Gének, erőszak, figyelemzavar

Finnországban végeztek 895 erőszakos bűnelkövetőn genetikai vizsgálatot, amely érdekes megállapításokhoz vezetett.

A vizsgálat érdekessége, hogy ez volt a világon ez az első olyan kutatás, amely a bűnelkövetők ilyen nagy csoportjának genetikai “mintázatát” elemezte.

A tudósok a vizsgálat során kimutatták a MAOA és a CDH13 gének olyan mutációját, amelyek lényegesen nagyobb gyakorisággal találhatók meg az erőszakos bűncselekmények elkövetőinél.

  • a MAOA az agyi ingerületátvivő anyagok, a dopamin és a szerotonin anyagcseréjét szabályozza
  • a CDH13 pedig a feltételezések szerint az indulatok féken tartásáért felelős, és szerepet játszhat a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) kialakulásában.

Tehát a CDH13 gén mutációja ADHD-t okoz és erőszakos bűnelkövetésre hajlamosít.

A cikk rávilágít arra is, hogy alkohol és kábítószeres befolyásoltság hatása alatt még nagyobb az erőszakos bűnelkövetés kockázata. Finnországban a bűncselekmények túlnyomó többségét alkohol vagy drogok hatására követik el.

A szerzők ugyanakkor rámutatnak, hogy a két gén semmiképp sem alkalmazható a potenciális bűnelkövetők kiszűrésére, hiszen több génnek is szerepe lehet az agresszív magatartás kialakulásában. “Még a magas rizikójú génkombináció hordozóinak többsége sem követ el soha bűncselekményt” – hangsúlyozta a vizsgálat kapcsán Jari Tiihonen, a stockholmi Karolinska Intézet professzora, a tanulmány vezető szerzője.

 

Bővebben: hirado.hu